Utama


Jus Manggis Shamelin

….dibuat sepenuhnya di Malaysia & 100% Produk Muslim – halal tanpa ragu2…
KANDUNGAN:
• Ekstrak keseluruhan Buah Manggis
• Ekstrak Acai • Ekstrak Biji Anggur
• Ekstrak Delima
• Puri Roselle
• Jus Epal
• D-Ribose

KHASIAT JUS MANGGIS SHAMELIN


  • Memberi kesihatan yang menakjubkan melalui pertolongan xanthone dan antioksida
  • Menghalang dan mencegah radikal bebas
  • Anti inflamasi & anti alahan
  • Anti penuaan
  • Mencegah kanser
  • Melindungi sistem jantung
  • Melindungi kesihatan otak dan sistem saraf
  • Meningkatkan sistem pertahanan badan
  • Menyokong fungsi sendi dan tulang rawan
  • Menghalang jangkitan yang disebabkan oleh virus, bakteria dan parasit
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Mengurangkan lelah
  • Membantu penyembuhan luka
  • Memberi tenaga stamina
  • Mengurangkan sakit kepala (migrain)
  • Mengurangkan pengeluaran asid
  • Anti tumor
  • Anti strok
  • Melindungi jantung
  • Mencegah penyakit mata seperti katarak & glukoma
  • Mencegah penyakit tulang – osteoporosis
  • Membantu masalah senggugut
  • Menurunkan kadar gula dalam darah


KELEBIHAN JUS MANGGIS SHAMELIN


  • PRODUK BARU SYARIKAT 100% BUMIPUTERA DIMILIKI OLEH KOPERASI SHAMELIN BERHAD (KOPERASI YANG KEDUA TERBESAR DI MALAYSIA)
  • KAJIAN DAN TEKNOLOGI FRIM (INSTITUT PENYELIDIKAN PERHUTANAN MALAYSIA)
  • DIKILANGKAN SEPENUHNYA DI MALAYSIA (DISAHKAN HALAL)
  • PATI KESELURUHAN BUAH MANGGIS (KULIT, BIJI DAN ISI)
  • TIADA GULA TAMBAHAN
  • SESUAI UNTUK SEMUA PERINGKAT UMUR
  • PELUANG MENAMBAH PENDAPATAN SEBAGAI AHLI SHAMELIN BINA.

Buah manggis amat berkhasiat terutama di bahagian kulit dalam manggis dan biji buah manggis. Secara tradisi kulit manggis dilumat dan digunakan untuk merawat penyakit seperti Malaria, TB, penyakit kulit, cirit-birit dan dysentry. Di Thailand buah manggis dijemur dan dikeringkan untuk membuat bahan kosmetik seperti syampu, sabun untuk menghaluskan kulit dan mencegah penyakit kulit.

Bahan aktif XANTHONE dalam buah manggis mempunyai khasiat yang amat menakjubkan. Terutama dibahagian dalam kulit dan biji manggis. Ramai saintis telah mengkaji khasiat buah manggis sejak tahun 1970an. Dan manggis telah dihasilkan dalam bentuk jus supaya enak diminum selain dari mendapatkan hasil yang menakjubkan. Pelbagai masaalah penyakit dapat diatasi dengan minum jus manggis yang asli. Tiada pengawet, perisa asli dan tidak ditambah gula. Khasiat xanthone iaitu bahan aktif dalam buah manggis dapat membantu pelbagai jenis masaalah seperti alergi, resdung, lelah, pelbagai penyakit kulit seperti eczema, gatal-gatal, psoriasis, seborrhea, jangkitan kulat, luka-luka yang biasa pada mulut, melecur, selepas pembedahan, penyakit darah tinggi, kencing manis, lebihan kolesterol , keletihan, kekurangan darah, ulser, gastrik, saluran usus yang bengkak dan insyaallah pelbagai lagi masaalah.


Selain itu, manggis juga mempunyai Cathechins, Polyphenols dan Polisakanida yang berkesan untuk menjadi ejen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan anti-kulat.
Vitamin C, Zat Besi, Niasin, Kalsium, Protein, Serat Fiber, Vitamin B1 & B2 dan lain lain mudah diperolehi secara semulajadi dari pemakanan Manggis.

jus manggis shamelin

PERANAN XANTON DALAM BUAH MANGGIS 
XANTHON - Kandungan Yang Terdapat Pada Kulit Manggis - Ia Sejenis Bahan Aktif Biologi.Bersifat  SUPER ANTIOKSIDA. Terdapat 40 Jenis Daripada Kulit Manggis.

Mempertingkatkan tahap kesihatan menyeluruh dengan membantu peningkatan xanthones dan antioxida yang lain. 
Merupakan minuman kesihatan yang mengandungi antioksida yang tinggi. 
Menggunakan khasiat semulajadi Permaisuri Buah. 
Kandungan antioksida telah dikaji oleh penyelidik daripada Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar. 

Antara Fungsi Xanthon:
1)   Memperkuatkan Sistem Kekebalan (Imunisasi)
2)   Menyembuhkan Keradangan
3)   Memperbaiki Sel-Sel Badan
4)   Mencegah Kerosakan DNA (Kecacatan)
5)   Alat Bantu Sistem Limfa
6)   Meneutralkan Kandungan Gula Dalam Darah
7)   Menurunkn Berat Badan
8)   Menyembuhkan Kerosakan Urat Saraf
9)   Meringankan Buasir
10) Melegakan Penyakit Kulit
11) Membantu Menyembuhkan Luka
12) Meringankan Sakit Akibat Carpal Tunnel Syndrom
13) Membantu Mencegah Penyakit Jantung
14) Memperkuatkan Pembuluh Darah
15) Menurunkan Kolestrol / Tekanan Darah Tinggi
16) Mencegah Masalah Perut (Gastrik, Cirit Birit)
17) Membantu Menyembuhkan Bisul
18) Hidup Lebih Awet Muda
19) Melambatkan Proses Penuaan
20) Menambahkan Tenaga Dan Menaikkan Stamina
21) Membantu Menghindari Penyakit Kemerosotan Pada Otak (Nyanyuk)
22) Mencegah Batu Karang
23) Penyakit Sistem Saraf (Parkinson)
24) Meredakan Sakit Akibat Radang Sendi
25) Memperbaiki Kemerosotan Dari Penggunaan Ubat Penghilang Rasa Sakit
26) Melindungi Mata (Penyakit Katarak / Glukoma)
27) Menurunkan Demam - Manggis Dapat Membantu Mengatasi Demam
28) Menyejukkan Luka Pada Kerongkong - Kesan Anti Keradangan Dapat  Memberi  Kelegaan pada Kerongkong
29) Mengatasi Sesak Nafas
30) Membantu Melegakan Migrain
31) Mengurangi Sakit Gigi Kesan Anti Keradangan 
32) Meningkatkan Kemampuan Untuk Mengatasi Stress
33) Sebagai Ubat Untuk Menghilangkan Hidung Tersumbat
34) Mengimbangi Hormon Seperti Cortisol Yang Ditukarkan Berlebihan Ketika Stress
35) Meringankan Kesakitan Otot,Kekejangan Otot Dan Sendi
36) Mencegah Penyakit Paru-Paru
37) Meningkatkan Mood dan Menurunkan Depresi - Ia berfungsi sebagai "MOOD ELEVATOR" dengan memperbaiki ketidakseimbangan Kandungan Kimia di Otak

KESIHATAN UNTUK LELAKI
Membantu Mencegah Lemah Tenaga Batin Dan Kemandulan- Anti Peradangan Dan Anti Oksidan Dari Manggis Yang Kuat Dapat Mencegah Kemandulan Akibat Stress,Pencemaran Dan Radikal Bebas

KESIHATAN UNTUK WANITA
Meringankan Kesukaran Buang Air Kecil Dan Melancarkan Peredaran Haid- Kulit Manggis Dapat Meringankan Keradangan Pundi Kencing (CYSTITIS) Yang Disebabkan Oleh Jangkitan Bakteria
 UNTUK KANAK-KANAK
Meringankan Penyakit Asma- Anti Virus,Anti Bakteria Dan Anti Fungus Dari Manggis Dapat Mencegah Jangkitan Pada Paru-Paru. Memberi Kecergasan Fizikal Dan Fikiran Kanak-Kanak.
Mampu Mencegah Gangguan HYPERAKTIF Dan Kurang Perhatian (ADHA) Dan Alahan Makanan (Manggis Dapat Menghentikan Reaksi Antigen / Antibodi Dan Menurunkan Reaksi Alergi).
 CONTOH-CONTOH PENYAKIT BIASA :
1) Penyakit Kulit
2) Kecacatan DNA (Well Worse Desease)
3) Penyakit Tua Sebelum Usianya
4) Penyakit Gatal-Gatal Muka Dan Jerawat
5) Penyakit Tembel 
6) Beguk Tahap Kritikal
7) Ketumbuhan Di Kepala  Dan Kaki
8) Kudis Di Kepala Dan Badan

PENYAKIT-PENYAKIT BERPUNCA DARI RADIKAL BEBAS PERSEKITARAN :
Ianya Disebabkan Satu Molekul Sel Yang Kekurangan Elektron Dan Bersifat Tidak Stabil Akibat :
1) Pencemaran Asap Kenderaan Dan Perindustrian Berleluasa
2) Penggunaan Telefon Bimbit dan Komputer Yang Tidak Terkawal
3) Persekitaran Alam Yang Semakin Tercemar Akibat Perbuatan Manusia
4) Pencemaran Air Dan Makanan Tidak Dibendung
 (Bukti Cuaca Dunia Semakin Panas Dan Musim Menjadi Tidak Menentu)


JUS MANGGIS SHAMELIN BINA Juga Dapat Merawat Semua Jenis BARAH. XANTON Telah Terbukti Mengandungi Anti Tumor Pada Leukimia,Hati, Perut Dan Barah Paru-Paru.

Mencegah Gejala Yang Berhubungan Dengan Penyakit Lupus (Systemic Lupus Erythermafosus) Anti Keradangan Dan Memperkuatkan Kekebalan Tubuh dari Menghidapi Penyakit.

KESAN SERANGAN RADIKAL BEBAS
1) Sel-Sel Badan Cepat Lemah Dan Rosak
2) Sel-Sel Badan Mati Sebelum Waktunya
3) Sel-Sel Bermutasi – Mula Membentuk Sel Kanser Dan Sebagainya
4) Mudah Terdedah Kepada Serangan Bakteria, Virus Dan Mikro-Organisma
    (Virus Penyakit, Bakteria Tidak Diperlukan, Protozoa Dan Kulat)

Kandungan SHAMELIN MANGOSTYN JUICE 
MANGGIS (Garcinia Mangostana) 
Buah manggis merupakan antara buah yang dikatakan terbaik sekali di kalangan buah tropika. Manggis mengandungi pelbagai jenis bahan biologi yang aktif dalam kuantiti yang besar. Bahan aktif yang paling penting dikenali sebagai XANTON-kumpulan molekul yang unik. XANTON dikenali sebagai Adaptagens kerana keunikan bahan ini untuk menyesuaikan diri didalam badan kita dan membantu badan kita untuk berfungsi dengan lebih baik. Manggis adalah herba yang terbukti dengan aktiviti antioksidanya. 

Hidup sihat dan mewah bersama SHAMELIN MANGOSTYN JUICE. Ia merupakan rahsia sumber minuman kesihatan dari anugerah alam, bersama kita membongkar keajaiban XANTON dari buah manggis sekarang.

ROSSELE (Hibiscus sabdariffa) 
Roselle adalah dari species hibiscus, famili Malvaceae. Buah Roselle yang berwarna merah mengandungi pektin, serta kaya dengan vitamin C, A dan E serta zat mineral. Herba ini dapat membantu mempercepatkan peredaran darah, mengurangkan tekanan darah tinggi di samping memberi kesan awet muda.
 JUS EPAL 
Satu ungkapan mengatakan ' Makan sebiji epal sehari mampu mengelakkan dari berjumpa doktor' (eat an apple a day keep the doctor away). Ini kerana epal merupakan serat yang mudah dilarut. Ia mengandungi antioksidan yang membantu mencegah pembinaan kolestrol dalam dinding salur darah sekaligus engurangkan risiko masalah jantung. Bagaimanapun, pada masa yang sama epal adalah sumber serat tidak mudah larut, membantu salur usus membersih dan membuang makanan dengan pantas melalui sistem pencernaan. 


EKSTRAK DELIMA (Punka granatum) 
Delima merupakan tanaman yang popular di kalangan masyarakat Cina. Di antara khasiatnya ia mampu mencegah penyakit kencing manis, mencuci perut, membunug cacing dan meredakan cirit-birit. Ekstrak delima mengandungi kandungan antioksida yang tinggi, phenol, vitamin C dan folid asid. Sebiji delima mampu menyumbangkan 40% vitamin C yang diperlukan oleh orang dewasa. 

 EKSTRAK ACAI 
Buah acai merupakan sejenis beri yang berasal daripada Brazil. Buah ini mempunyai kebaikan 10 kali ganda antioksida daripada buah anggur dan 2 kali ganda daripada blueberry. Buah ini juga mengandungi antocyanin, omega 6, kalsium, amino asid,mineral serta Vitamin B1, B2, B3, C dan E. Buah acai mengandungi antioksida dan serat yang tinggi yang boleh membantu menentang penuaan awal, menyokong kesihatan jantung serta membantu mereka yang menghadapi masalah penghadaman. 


EKSTRAK BIJI ANGGUR (Vitis Vinifera) 
Ekstrak biji anggur, yang dikeluarkan dari kulit dan biji anggur, mengandungi oligomeric proanthocyanidins (OPC) dalam kuantiti yang ketara. Kandungan utama ekstrak biji anggur adalah kompaun phenolic kepada mononers (catechins, epicatechin dan taxifolin) dan flavonoid yang sejat. Ekstrak biji tersebut dibuktikan sebagai antioksida juat yang dapat melindungi badan proses penuaan dan pereputan beroksida. Kajian saintifik menunjukkan bahawa kuasa antioksida proanthocyanidins di dalam ekstrak biji anggur 20 kali lebih berkuasa daripada vitamin E dan 50 kali lebih berkuasa daripada vitamin C